Astăzi am decis să fac un sondaj, analizînd perspectiva mai multor persoane în ceea ce privește deosebirea dintre moldoveni și români. Unele răspunsuri m-au adus la un rîs homeric, dar după ”cortină”, ar fi trebuit să aducă plînsul. Sunt româno-basarabeancă și nu mi-e rușine să recunosc acest lucru. Am susținut mereu că românii și moldovenii sunt unul și același popor ,cu aceeași istorie, limbă și tradiție.
Pentru început, am decis să postez cîteva păreri vis-a-vis de topicul prezentat. Oare ce cred moldovenii despre români? Dăm start ”ingeniozității„ ! :D
- Românul știe cine-i el, moldovanul se caută.
-Diferența e extraordinar de mare. Ei se deosebesc după cultură, vorbă, au dansuri diferite.
- Moldovanu-i curvă, că nu știe cu cine-i.
- Românii vorbesc mai frumos.
- Se deosebesc după accent.
-Moldovenii folosesc rusisme cît duce trenul, iar românii nu pot scăpa de anglicanisme.
-Românul se fărîmă, moldovanul vorbește așa cum este.
- Noi (moldovenii) suntem mai simpli, mai expresivi. Românii depind de mamă. Fac ceva și o strigă pe mama. După 18 ani tot depind de părinți.
- Românii sunt inundați cu manele. Moldovenii ascultă de toate , ei nu se alintă - tot ”vpadreat”.
-Unu-i mai prost și altu-i mai hîtru.
-Moldovanul grăiește moldovenește. Românul - idee nu am . )
-Un moldovean se deosebește de român prin faptul că se consideră moldovean înflăcărat, nedorind să recunoască că este român sau fără a-și da seama. La fel, el este de părerea că are o limbă proprie și nu are idee cum se înțelege cu românul, probabil că prin metode telepatice.
-Sunt aceeași. Oare ce diferență este între un moldovan și un rus? Suntem un popor, dar despărțiți unii de alții.
-Nu știu, De fapt, poartă o istorie comună , dar totodată și diferită, fiecare aparte cu ale sale (Transilvania, Țara Românească, Moldova). Vorbesc aceeași limbă - română sau moldovenească, doar că dialectul diferă. Cred că deosebirea este atitudinea. Un român nu este un moldovan și un moldovan nu este român după modul de comportare. În zilele noastre, acestă diferență este vizibilă.
- Deosebirea e că moldovenii trăiesc în spațiul dintre Prut și Nistru , iar românii în România lor.
- Românii au mulți țigani, ca un cîine plin de păduchi , moldovenii olecuță mai puțini. (”Cum se numește un țigan cu telefon mobil? - Rom Telecom!”)
Deci astea sunt părerile concetățenilor mei. Am cerut și opinia unui român și trebuie să menționez că a fost unicul răspuns care m-a avantajat. El sună cam așa : ”Voi sunteți români , doar că mulți preferă să vorbească limba rusă. Sunteți ca și noi, doar că rupți de lîngă țara-mamă. Am fost acolo și am văzut cum e. ”
Miron Costin în vechile sale cronici scria : ”..măcar că ne răspundem acum moldoveni, iar nu întrebăm: știi moldovenește? ci știi românește?”. În perioada războaielor ruso-turce din a doua jumătate a sec. al XIII-lea- începutul sec. al XIX-lea, administrația țaristă identifica populația băștinașă după țara de origine, în cazul dat- după Moldova, numindu-i moldoveni, unicul motiv fiind izolarea populației de restul etniei românești. Mulți oameni de cultură ruși, scriau că ”moldovenii sunt o parte a poporului român”. Conștiința noastră națională a fost frînată din cauza guvernării țariste care a dus o politică de rusificare aspră, ceea ce a condus la conservarea limbii materne. E demonstrat științific, că oricum s-ar denumi etnicii români din Republica Moldova, din Ucraina, Federația Rusă, Bulgaria ei reprezintă o singură etnie și vorbesc o singură limbă.
Vouă vă rămîne să formați concluziile de rigoare.
Viitorul nostru stă în formarea corectă a opiniei naționale!
1 comment:
Nu prea sunt de accord cu afirmatia "E demonstrat științific, că oricum s-ar denumi etnicii români din Republica Moldova, din Ucraina, Federația Rusă, Bulgaria ei reprezintă o singură etnie și vorbesc o singură limbă.",mai sunt si alte tari unde se mai afla etnici romani in Serbia,Albania,Grecia,Ungaria.Ei au pastrat de sute de ani limba si traditiile,si tot timpul au stiut cine sunt ,isi stiu apartenenta unui singur popor.Ei mereu au fost pe acele meleaguri,ei au fost si sunt cei mai vechi bastinasi de acolo,pina a veni sau si se forma actualele popoare de astazi.
Post a Comment