Files of my life

Saturday, March 31, 2012

Facebook - sursă de durere



Mă uitam zilele astea la pozele de pe facebook ale unor copile de 14 ani. Fetele astea îşi folosesc creierul cu 20% mai mult decât restul populaţiei, încat marii filosofi ar fi invidioşi. Nici nu ştiam că o elevă de clasa 10-12 poate vorbi despre viaţă atât de frumos, ele sunt capabile să reducă toată mulţimea de sentimente trăite in zeci de ani la o descriere a unei poze de pe siteurile de socializare. De când cu facebookul ăsta toţi adolescenţii au devenit nesperat de inteligenti, să menţionăm aici totuşi că aceste genii în devenire fac parte din categoria celor care nu promovează bacul, probabil limbajul lor e prea complicat pentru a fi inţeles de profesori. Mulţi dintre voi o să spuneţi ca este lipsit de raţionament din partea mea să generalizez şi probabil aveţi dreptate. Dar nu înţeleg cum de la o poză seminud facută cu telefonul în oglinda de la baie se ajunge la o descriere de genul “m-am mutat pe strada inimilor frânte, în blocul suferinţei, la etajul dezamăgirii, în apartamentul lacrimilor, într-o cameră pustie ce ascunde mii de gânduri pierdute….te aştept să mă salvezi”. O altă poză în care o persoană urcă scările nemăturate ale unui bloc  este descrisă astfel “eu urcând scările vieţii”, dacă scările blocului reprezintă scările vieţii atunci apartamentul simbolizează ce? raiul?.  Însă un lucru poate să mă bucure, tranziţia de la odnoklassniki  la facebook. Aceasta a schimbat într-o oareacare măsura mentalitatea copiilor. Dacă acum descrierile pozelor sunt de natura filosofică pe odnoklassniki  erau de natură manelistă. Vă amintiţi acele comentarii cu versuri din melodiile lui Guţă?, “pentru tine sunt un viciu…pot deveny un kapriciu” şi dacă vrei să-i dai pe toţi pe spate foloseşte cât mai mulţi Y şi K .
Tot din capitolul “inteligenţă pe facebook” face parte şi utilizarea limbii engleze în exces. Nu mai e în vogă să zici “îmi place” e musai să zici “like”, sau cum să spui “mi-e dor de tine”,ai fi de modă veche, trebuie sa zici “miss u”, cu prescurtările de rigoare. Limba engleză face ravagii printre tinerii dornici să iasă în evidenţă, s-a infiltrate atăt de bine în limba română încât am putea să asistam în curând la naşterea unei noi limbi, un fel  de romengleză.
    Adolescenţii de azi trec printr-o mare criză de originalitate, iar pe internet este cel mai uşor sesizabil acest lucru. Blogerii işi copiază reciproc stilul, copiii de 14 ani combina româna cu engleza doar pentru că aşa fac colegii lor, iar cei de 18 ani se întrec în statusuri depresive. Am stat într-o zi si am citit “cugetările sărmanilor tineri” şi spre final aveam o dorinţă necontrolată de izolare. M-am săturat de aberaţiile elevilor depresivi, cu părul în ochi şi unghii negri. Am încercat să-mi dau sema care e sursa depresiei, de ce sunt copiii ăştia atât de  îndureraţi. Am ajuns la concluzia că ei sunt, de fapt, mult prea răsfăţaţi. Nu durerea interioară generată de trăiri trumatizante ci dorinţa părinţilor de a-i face fericiţi duce într-un final la depresia “adolescentină”. La vârsta când trebuie să se bucure de viaţă, şi au toate motivele sa o facă, ei sunt îndureraţi când părinţii nu le cumpără bluza “aia cool” sau se sinucid pentru că nu sunt lăsaţi să joace toata ziua counter strike. În acest timp alţii de vârsta lor suferă de boli îngrozitoare şi se agaţă de orice doar ca să rămâna în viaţă. Îmi spunea cineva că de fapt aceşti copii, generaţia facebookului, suferă cu adevărat şi că” durerea lor nu e una superficială ci dinpotriva ei ar avea nevoie cel mai mult de ajutor”. Sunt alţii care merită mult mai mult ajutorul nostru. Ei au parinţi, au rude, au prieteni. Există alţi copii care nici măcar nu au parinţi, casă şi se luptă singuri cu viaţa în centre de plasament. Sunt de acord trebuie ajutaţi şi aştia
într-un fel, dar asta necesită un minim efort psihologic. În alte cazuri, îi ajută timpul şi faptul că se maturizează. Cazurile particulare sunt rare si sunt motivate. Dar când vezi că majoritatea se plâng din nimicuri... "vai, îmi tai venele că mi-a zis mama că nu-mi mai ia laptop" şi scriu asta pe bloguri şi se creează un doliu comun. Fascinant, intr-adevar durerea lor e cât se poate de adevărată!
   Din toate acestea pot sa ajung la o singură concluzie :  siteurile de socializare reprezintă un pericol pentru copiii “slabi cu duhul”. Facebookul în mod special reprezintă o sursă de durere, unii adolescenţi afirmă ca sunt trişti atunci când văd pozele prietenilor ce se distrează spre deosebire de ei care stau acasă şi se plictisesc. În toată această situaţie vina le aparţine părinţilor. Din cauză ca sunt prea ocupaţi cu serviciul, iar în timpul liber preferă să-şi lase copiii pe internet pentru a avea puţină linişte apare o prăpastie între ei şi copii. Astfel apare generaţia “emo”, neintegraţi social, constipaţi şi cu o lipsă cronică de interes faţă de tot ce se întâmplă în jur. Întrebaţi care este cauza tristeţii lor nu ştiu ce să răspundă, iar dacă răspund motivele sunt lipsite de sens cum ar fi “...moartea pasărilor”. Aceşti indivizi formează grupuri pe facebook unde scriu în fiecare zi statusuri deprimante, practitc se întrec în exprimarea suferinţei lăuntrice. Copii de 13-14 ani li se alătură doar pentru că li se pare la modă, citesc zilnic aceste nonsensuri şi ajung să plângă în fiecare zi fără motiv.  Acest viciu “facebook” , de care sufăr şi eu, poate avea efecte catastrofale asupra adolescenţilor nesiguri pe ei, aflaţi în plin proces de formare social.
                                                                                               




Tuesday, March 27, 2012

Poezie de ordin biologic

(O mică invenție pentru lecția de biologie)


Într-o bună zi,
Domnul Nas se lenevi,
Ca să iasă la servici
Să-ngrijească mari și mici.

”Doamne, ce m-am săturat,”
Zise el cam îngîmfat.
”Toată ziua să inspir
Ș-apoi iarăși să expir.
Atîta monotonie,
Unde poate să mai fie?

Gata! Pîn aici e frate!
Nu mai pot , pe săturate!
Chiar acuma-mi izolez
Toate căile de-acces!”

”He-he-heee! Vecine! Zise Creieru-ndignat,
Chiar așa oare tu vezi,
Că poți să faci numai ce crezi?
Stop-stop-stop, respiră ușor,
Că în caz că nu, eu mor!

În această-mpărăție , toți avem o datorie,
Și de nu o respectăm
Rămas bun să ne luăm,
De la toți ai noștri frați,
Și surori, cît și cumnați!

Nuu?! Ce zici, te-ai mai gîndit?
Cum să faci mai potrivit?”

”Păăi, ca-ntotdeauna, frate,
Ai cea mai mare dreptate.
Ce prostie, ce prostie,
S-omori o ființă vie!
Cu această misiune ,
Nu mă voi pierde-n lume!
Voi sluji neapărat,
Cu credință și cu tact,
Faringelui, Laringelui,
Bronheolei și-Alveolei.

Împreună noi vom face,
O echipă mai tenace!
Căci, unde-i unu, nu-i putere,
Unde-s doi, puterea crește,
Și bacteria nu sporește!”

Monday, March 19, 2012

La ora de ”reflecții”

      Și uite stau la lecția de matematică...God! Parcă ai zice că-s într-o celulă iluminată de 4 ferestre (drept că aici ai și șanse bune de evadat) . În fața mea stă un jandarm cu coc și tot lămurește ceva neperceput de neuronii substanței mele cenușii! Trag niște priviri prin clasă ...mai că mi le-aș întoarce înapoi la ținta inițială. Dar zic, o mică cercetare niciodată nu strică ! Așa un tablou! Zici că l-ai vedea pe Ali Baba și cei 23 de hoți! :)) Unul, cică reflectează cu ochii închiși, Altul consultă caietul Alteia (Te uiți și cîștigi!) . Celălalt studiază legea gravitației aruncînd hîrtiuțe mototolite prin tot cuprinsul clasei. Cealaltă nu vrea să-i sufle Altuia , primind în schimb cuvîntul ”Mizerabilo”...etc,etc., nu mă opresc în acest punct că-i mult de vorbit!
       D-na ”Judecătoreasă” mă trezește din momentele mele grele de observație purtate pe aripi de vînt și deodată caseta se rebobinează invers. Îmi zice cu un glas de sticlete deghizat în Terminator : ”La tablă! ” (tocmai asta doream să aud, SENTINȚA!)...În gîndul meu..”Iiiii, d-na profesoară..nu v-ați săturat de atîtea cadavre vii în fața clasei?!”
 Trecem și peste asta, puțină mușturluială și ies cîteva heroglife scrise pe tablă...”Treci la loc!” , (Parcă am văzut moartea în direct!)
       Apoi ce mai rămîne...stai și aștepți cu apă la gură rezultatul din dosarul X, desigur..ce notă ți-a mai afișa de data asta d-na Filosoafă! Nu cumva să fie în toane proaste , că-apoi atîta-mi mai trebuie! Cu chiu cu vai mîzgîlește un 9 ,...și inimioara din călcîi ajunge treptat înapoi în cutiuța toracică.
        Sigur, cum pot eu să nu-mi aduc aminte de cel mai examinat obiect din timpul lecției...CEASUL! Observ că, Miroaaaaaaaseeee, miroaaaaseeeee a RECREAAAAȚIEEEE! O ghiontesc pe Zombie-leasa de lîngă mine , și-i zic noutatea: ”Sunăăă!”
           Zrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn!
 
         ”Huuu, totuși există Dumnezeu și oameni fericiți pe pămînt!”

Monday, March 5, 2012

Sărutul

  Voi vă amintiți ceva din primul sărut?
   Amintiri cu sclipici .. ce au fost furate de o coțofană nebună și dementă după obiectele cu luciu..La ce te gîndeai în acel moment? Sigur că la nimic , nu mai aveai și capacitatea de a gîndi atunci. Simțeai o atracție super-magnetică față de persoana de alături . Erai conștient (ă) că după aia îți vei rupe coardele inimii , dar care-i problema ta? Ființa ți-e însetată de dorul reînnoirii, iar sufletul - de setea purificării. Un sărut , nimic mai mult , dar emanator de atîta sinceritate! Inima, demult amorțită și uscată ți se umple de muzica vieții , de sînge în clocot. Vrei mai mult , ceri mai mult...și ți se dă!  Ochii închiși , două perechi de buze pecetluite ...dau naștere a mii de fluturi care își fac traiectorie spre stomac și încep deodată a-și zdrobi coconii.
Viața acuma e împodobită cu un cer purpuriu și un rai înfloritor , străbătut de un curcubeu multicolor, plin de pozitivism...
  Atît a fost nevoie...doar atît!

"între paranteze ”

   Dorm . Evadez în vis. Singură. Nici un deranj. Numai vîntul șturlubatic mă însoțește. Ce-o mai fi dorind și el? Nu mi-i a joacă! Îi zic direct, să mă lase în pace. Alerg cu pași mari și ficși către un spațiu deschis. Mă pomenesc înconjurată de niște stînci bătrîne și părăsite de orice suflare. Ridic ochii. Văd marea în toată vîltoarea ei. Îi aud șoaptele dulci . Mă cheamă! Prind curaj. Toate cuvintele ca niște fiare  se adună în cavitatea mea bucală, așteptănd nerăbdătoare să iasă afară ca un fulger .
 Strig : - Chiar de nimic nu vă pasă? Lăsați-mă! Chiar nu vedeți că apăsați involuntar butonul de AUTO-DISTRUGERE ? Eliberați-mă din această strîmtoare , din aceste paranteze chinuitoare!” Ecoul mă plagiază cointeresat...
Urmează o clipă de tăcere...apoi încă una...și Zvvvvrrrrrrrrrr! M-a cuprins infinitul!

În sfîrșit. Am aripi!